ЗАПОЧВАМЕ СЕЗОНА С УЧАСТИЕ В ТРИ МЕЖДУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛА

24 Септември 2015 г.
Драматично-кукленият театър в Силистра ще представи България на три международни фестивала през септември и октомври. Това е възможно най-впечатляващото начало на новия творчески сезон.
Първото участие на силистренските театрали ще е от 28 до 30 септември в Кишинев, Молдова, на Гала международния куклен фестивал „Ликурич-70”, където те ще представят детската пиеса „Безценното камъче” по Ангел Каралийчев. „Участието ни на този фестивал е по личната покана на директора на Републиканския театър на Молдова Васил Бърне, чиято сцена ще е домакин на феста”. На този международен културен форум силистренският театър ще е единственият представител от България.
Веднага след това крайдунавските театрали заминават на друг международен фестивал, където отново ще са единствените представители от България. На 11 и 12 октомври силистренската трупа ще изиграе в Куманово, Македония, най-новата пиеса от репертоара си за възрастни – хитовата комедия „Търси се нов съпруг” от хърватския драматург Миро Гавран. Участието им там ще е в рамките на международния фест „Дни на комедията”, чийто традиционен домакин е театърът на град Куманово. Припомняме, че трупата на Куманово ще гостува за пръв път в историята в Силистра на 16 септември с пиесата на Вацлав Хавел „Аудиенция”.
Третото международно участие на силистренския драматично-куклен театър ще от 16 до 21 октомври в румънския град Гюргево на традиционния фестивал „Дни на дунавските държави”, където ще представят отново „Търси се нов съпруг” от Миро Гавран. Освен силистренския театър, на този фестивал България ще бъде представена и от трупата от Русе. „Визитата в Гюргево на Драматично-куклен театър-Силистра е по покана на директора на тамошния театър „Тудор Виану” – Мирча Йонеску, който бе официален гост на премиерата на „Търси се нов съпруг”.
‹ назад